Overzicht programma Zinnige Zondagavonden voor het seizoen 2018-2019

Zondag 23 september 2018; 'Heb uw vijanden lief' door Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek schreef voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 een interessant essay onder de titel “Heb uw vijanden lief”. Het begrip compassiestaat daarin centraal. Kan een mens dat opbrengen voor zijn vijand? Als afsluiting van de Vredesweek 2018 komt Steenbeek over vanuit haar woonplaats Rome om te vertellen over vredeen compassiein haar boeken én in haar leven. Wat beweegt en inspireert haar? Ze zal na afloop van haar lezing haar nieuwste boek Wie is mijn naaste?signeren. Dat ligt vanaf september in de boekhandels en is het vervolg op Heb uw vijanden lief.

Datum: zondag 23 september 2018

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee)

 

Zondag 18 november 2018;  'De wereld in beelden' door Sake Elzinga

Fotograaf Sake Elzinga bekijkt de wereld al jarenlang door de lens van zijn camera. Duizenden keren ging hij op pad om politieke zaken, sport, kunst en cultuur voor kranten en tijdschriften vast te leggen. Met een aantal beelden won de Asser fotograaf internationale prijzen, maar ál zijn foto’s vertellen een verhaal. Sterker nog; ze vormen een wereldbeeld. Inmiddels heeft de beeldcultuur een vlucht genomen, zit Elzinga 40 jaar in het vak en is hij ervan doordrongen dat ook hijzelf gevormd is door zijn foto’s. Hij laat aan de hand van zijn eigen werk zien welke plaatjes er achter de foto’s zitten en wat de kracht van beeld kan zijn. 

Datum: zondag 18 november 2018

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee), CVR-leden gratis 

 

Zondag 10 februari 2019; 'Genderbespiegelingen' door de Transgendergroep Groningen

Hoe is het om je niet thuis te voelen in één van de twee cultureel bepaalde hokjes manof vrouw

En wat komt er op je pad als je besluit je hart te volgen en daarom je lichaam laat aanpassen?

Op deze zinnige zondagavond zijn twee transgenders van de Transgendergroep Groningen te gast. Zij zullen in hun lezing onder meer het begrip “transgender” toelichten, want hieronder valt een heel aantal verschillende uitingen. De Transgendergroep Groningen spant zich in voor de persoonlijke en maatschappelijke emancipatie en sociale acceptatie van transgenders. Uiteraard is er ook volop de gelegenheid vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Datum: zondag 10 februari 2019

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee)

 

Zondag 14 april 2019; 'Voorbereiding op Pasen' door Chris Factoor

Een week voor Pasen neemt componist en (kerk-)musicus Chris Fictoor u mee in de Mattheus-Passion. Wie meer over de achtergronden van dit bijzondere oratorium van Bach wil weten, mag deze avond niet missen. Fictoor is ook koordirigent en kent, mede daardoor, het stuk erg goed. Hij geeft inzicht in het ontstaan van de compositie en zal onder meer ingaan op de verborgen getalsymboliek. Zijn toelichting wordt aangevuld met beelden en natuurlijk met muzikale fragmenten. 

Datum: zondag 14 april 2019

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee)

 

Eerstvolgende viering