Hoe gek is Nederland? Over depressie en somberheid

elske bos

Veel mensen hebben regelmatig last van somberheid. Het verlies van een geliefde of baan, het stuklopen van een relatie of de herfst kunnen ten grondslag liggen aan hun neerslachtige gevoelens. Horen deze tegenvallende zaken bij het leven? Of betreft het een 'depressie' of een 'stoornis' en moet een medische behandeling plaatsvinden? En hoe kijken we naar hyperactieve kinderen; hebben die ADHD of zijn ze gewoon druk? 

Dr. Elske Bos (bioloog, filosoof én fietsenmaker) gaat graag op deze vragen in. Ze is gepromoveerd op een onderzoek naar risicofactoren voor depressie. Bij de Rijksuniversiteit Groningen is ze onder meer betrokken bij het onderzoeksproject 'Hoe Gek Is Nederland?'

Datum: zondag 1 oktober 2017
Tijd: 19.30 uur
Plaats: Jacobuskerk Rolde
Toegang: 5,-

 

De journalist als duider 

Waar haalt columnist Stijn Fens zijn inspiratie vandaan? Fens (Haarlem,1966, zoon van literator Kees Fens) is redacteur en columnist van dagblad Trouw. In 2015 was hij één van de vier journalisten die het eerste Nederlandse interview met paus Franciscus maakte. Daarnaast schreef hij boeken over de paus en het Vaticaan. Momenteel werkt hij aan een boek over zijn katholieke wortels. 

In Rolde komt hij vertellen over zijn ervaringen als journalist op het kerkelijk erf en hoe het staat met het geloof in Nederland. Na de pauze bestaat uitgebreid de gelegenheid om met hem van gedachten te wisselen en in discussie te gaan.

Inleiding: Stijn Fens 
Datum: zondag 10 december 2017 (vanwege slecht weer afgelast, nieuwe datum volgt)
Tijd: 19.30 uur
Plaats: Jacobuskerk Rolde
Toegang: € 8,- (incl. koffie/thee)

 

Zinnige Zondagavond, in samenwerking met de Culturele Vereniging Rolde (CVR)
Journalistiek en Duitsland 

Journalist en auteur Margriet Brandsma vertelt over ontwikkelingen in de journalistiek. Brandsma werkte jarenlang voor de NOS, nu schrijft ze boeken, maakt langere reportages en is deeltijd-docent journalistiek op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In haar betoog zal ze ook Duitsland betrekken, het land waar ze tien jaar lang correspondent was en waar ze nog altijd een warme band mee heeft.

Brandsma schreef onder meer een boek over de Duitse bondskanselier Angela Merkel en het vluchtverhaal van een Oost-Duitser die naar zijn Nederlandse verloofde wilde. In 2016 kwam een bundel uit met interviews met Nederlandse journalisten die in Duitsland werken of gewerkt hebben.

Inleider: Margriet Brandsma
Datum: zondag 14 januari 2018
Tijd: 19.30 uur
Plaats: Jacobuskerk Rolde
Informatie: Netty Weijenberg, secretaris CVR: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Toegang: € 8,- (incl. koffie/thee), CVR-leden gratis

 

Een Molukse familiegeschiedenis in Drenthe

Willem Hully uit Bovensmilde maakte een prachtige film van het indrukwekkende levensverhaal van zijn vader. "Mijn vader kwam voorjaar 1951 met de eerste groep Molukse KNIL-militairen in voormalig Kamp Westerbork aan. Dat was toen omgedoopt tot Woonoord Schattenberg. Hij dacht dat het tijdelijk zou zijn, maar die verwachting werd nooit werkelijkheid", aldus Hully. Voor veel Drenten is dit onbekende geschiedenis. Willem Hully schetst met zijn eigen familieverhaal de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Integratie is een woord dat in zijn documentaire meermalen voorbij komt en waar Willem na de vertoning van zijn film ook met het publiek over zal spreken.

Inleiding: Willem Hully 
Datum: zondag 11 maart 2018
Tijd: 19.30 uur
Plaats: Jacobuskerk Rolde
Toegang: € 8,- (incl. koffie/thee)

Eerstvolgende viering