In de zomer lezen we in de Jacobuskerk gestaag door in het evangelie van Marcus. Net als vorig jaar nodigt ds. Jan Bos in deze zomertijd mensen uit om met hem mee te denken en te lezen wat er de komende zondag aan de orde is. We lezen het betreffende gedeelte, ieder denkt 10 minuten na over het stuk en daarna geeft ieder kort zijn of haar mening op het stuk. Data: 16, 23, 31 (dinsdag) juli en 6, 21 (dinsdag), 27 augustus, telkens van 19.00-20.00 uur in het Tichelhoes, Hunebedweg 13A in Rolde. Van harte welkom, aanmelden is niet nodig.

rosita steenbeekOp de eerste Zinnige Zondagavond van het seizoen 2018-2019 komt Rosita Steenbeek naar Rolde; 23 september 19:00 uur

Rosita Steenbeek schreef voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 een interessant essay onder de titel “Heb uw vijanden lief”. Het begrip compassie staat daarin centraal. Kan een mens dat opbrengen voor zijn vijand? Als afsluiting van de Vredesweek 2018 komt Steenbeek op zondag 23 september over vanuit haar woonplaats Rome om in de Jacobuskerk te vertellen over vrede en compassie in haar boeken én in haar leven. Wat beweegt en inspireert haar? Ze zal na afloop van haar lezing haar nieuwste boek Wie is mijn naaste? signeren. Dat ligt vanaf september in de boekhandels en is het vervolg op Heb uw vijanden lief.

rolde armoedeconferentieDe eerste Armoedeconferentie Aa en Hunze, die op zaterdag 17 februari in de Jacobuskerk in Rolde werd gehouden, trok zo’n 100 deelnemers. Het gezelschap bestond uit zowel arme mensen als hulpverleners, die met elkaar om de tafel gingen. Ook de wethouders Harry Dijkstra enCo Lambert van de gemeente Aa en Hunze schoven aan. De organiserende stichting Arme Kant van Aa en Hunze kijkt terug op een geslaagd evenement, dat als doel had om duidelijk te maken wat armoede betekent voor mensen, hoe je het herkent en wat je er met elkaar aan kunt doen.

Op vrijdag 21 september is het de Internationale Dag van de Vrede.

De oecumenische werkgroep Bezinning en Verdieping zou graag zien dat we in Rolde laten zien met het uithangen van vredesvlaggen dat dit ons bezighoudt. Het liefst tijdens de hele week [van 16 tot 23 september] maar in ieder geval op de ‘Internationale Dag van de Vrede’ van de Verenigde Naties, vrijdag 21 september. 

Behalve vlaggen willen we die dag op de Grote Brink in Rolde van 19:00 uur tot 20:00 aan eenieder de mogelijkheid bieden voor een ontmoeting en gesprek over vrede en het uitwisselen van een vredewens aan elkaar. We zullen ook zorgen dat er gedichten beschikbaar zijn. Tegen acht uur gaat de klok luiden van de Jacobuskerk en dan sluiten we af met een moment van stilte. Het zou toch fantastisch zijn als we op deze bescheiden manier uitdragen dat de wereld om vrede roept? En daar beweging in brengen begint toch bij onszelf?

Weet u dus welkom die vrijdagavond!

vredesvlag kopieWilt u een vredesvlag bestellen? De vredesvlag is internationaal en heeft de kleuren van de regenboog, die de hoop op een wereld vol verdraagzaamheid en harmonie symboliseert. De vlag (100 x150 cm met opdruk “Vrede”) kost 15,- euro.

U kunt deze vlag voor 1 augustus bestellen via de werkgroep, liefst per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de intekenlijst die in juli in de kerk zal liggen. U kunt de vlag natuurlijk ook rechtstreeks bestellen bij de vereniging Kerk en Vrede, www.kerkenvrede.nl.

Met het hijsen van de Vredesvlag tijdens de Startzondag op 16 september wordt de Vredesweek ingeluid. De afronding is op 23 september met een Zinnige Zondagavond in de Jacobuskerk waar schrijfster Rosita Steenbeek te gast is (aanvang 19.30 uur). 

Ter gelegenheid van de startzondag die we hebben gehouden op zondag 24 september is er door Marijke en Steyn met behulp van een drone een mooie video gemaakt van de Jacobuskerk.

Op zaterdag 16 juni zijn 10 jongeren van de jongerengroep naar het belevingspark Joytime in Grolloo geweest als afsluitende middag voor het afgelopen seizoen. Hindernisbaan, klimwanden, mountainbiken en kanoën: het was een prachtige en inspannende middag! De pannenkoeken na afloop in de pastorie smaakten daarom extra goed! 

   kano

Eerstvolgende viering