Vespers in de Jacobuskerk

In de veertig dagen vóór Pasen zijn er ook dit jaar wekelijkse vespers in het koor van de Jacobuskerk in Rolde. Deze korte bijeenkomsten in de vastentijd zijn bedoeld om samen stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus en bij het lijden van mensen in de wereld. Er zijn lezingen, gebeden, liederen, stilte, een gedicht en muziek. Deze vespers worden net als in voorafgaande jaren in oecumenisch verband voorbereid. Dit jaar zullen gedichten van Dietrich Bonhoeffer de rode draad zijn. De vespers zijn in het koor van de kerk en beginnen om 19.30 uur. De data: 26 februari, 4,11,18, 25 maart en 1 april.

Cees van der Laan

Op zondag 9 februari was er een Zinnige Zondagavond in de Jacobuskerk in Rolde met als gast Cees van der Laan, hoofdredacteur van het dagblad Trouw. Hij werd geïnterviewd door Roldenaar en oud-NOS-journalist Rienk Kamer, onder andere over de keuzes die de krant maakt, de functie van de krant in de samenleving en over de ontwikkelingen in de wereld. 

Cees vertelde boeiend over zijn veelzijdig werk. Trouw is een eigenzinnige, levensbeschouwelijke krant die graag verdieping in het leven wil aanbrengen van mensen. De krant heeft een belangrijke functie in de maatschappij omdat ze onderzoek doet naar de feiten, maar ook de mening van mensen helpt vormen door middel van columns, commentaren en verdiepende artikelen. Cees heeft als verslaggever in binnen- en buitenland veel ellende gezien, maar toch is hij een optimistisch mens. En dat werkte erg aanstekelijk op de 42 mensen die ondanks de aangekondigde storm naar de Jacobuskerk waren gekomen. Het was een zinnige, verdiepende en ook hoopvolle zondagavond.

Het interview is na te luisteren op: https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/21587

dorpssoep krul 1

Meld je aan voor de Grote Dorpssoep! Op donderdag 20 februari 2020 organiseren we weer een Dorpssoep in het dorpshuis de Boerhoorn. Wat is er nu leuker dan samen eten? Met bekende of onbekende dorpsgenoten samen genieten van een lekkere kom soep met een stukje stokbrood.

We starten om 18 uur, maar vanaf 17:30 ben je welkom. We bieden de Dorpssoep gratis aan, maar een vrije gift is altijd welkom. Het is wel nodig je van te voren aan te melden, dan kan door te bellen naar: 06-10240491 (Kieneke). Dieetwensen kun je ook doorgeven.

Tot ziens! De werkgroep Dorpssoep Rolde

IMG 20200119 110606

Het was een ontroerende en mooie viering op 19 januari 2020. We namen afscheid van 3 ambtsdragers en verwelkomden er ook weer drie. Gabriëlle van Dinteren vertelde in een persoonlijk verhaal  over haar geloof en deed daarna belijdenis. Wat mooi dat dit allemaal kan in onze kerk! Wij danken Wiesje Zandvoort, Theo Borger en Victorien Visser enorm voor hun werk in de kerk en wij wensen Janet van der Weide als ouderling, Piet Swart en Gabriëlle als diaken en Marion van Wely als assistent-ouderling ook vanaf deze plaats liefde en toewijding toe in hun werk voor onze gemeente. De belijdenistekst van Gabrielle kunt u hieronder nalezen.

onthullen bordje

Zondagochtend 10 november jl. is na de dienst het bordje onthuld dat aangeeft dat de Jacobuskerk Rolde zich nu officieel een Groene Kerk mag noemen. De werkgroep Duurzame Kerk heeft het afgelopen jaar voldoende initiatieven genomen om deze titel waar te maken. In Nederland zijn al ruim 200 andere Groene Kerken, en daar voegt de Jacobuskerk zich nu bij. Op de foto onthult de voorzitter van de kerkenraad Anneke Meijering het bordje, onder toezicht van de werkgroepleden Janet van der Weide, Gabrielle van Dinteren en André Hardebol.

 

Er zijn altijd vacatures in de Jacobuskerkgemeente. Want samen maken we de kerk. Misschien is één van de onderstaande vacatures iets voor u?

Gezocht: Coördinator regelen autovervoer op zondag. Informatie bij Peter Visser, tel. 0592-785112

Gezocht: Chauffeurs, om 1 x per maand enkele mensen op te halen voor de kerkdienst. Informatie bij Peter Visser, tel. 0592-785112

Gezocht: Ouderling voor de mensen in het prachtige dorp Eext. Informatie bij de scriba, Rienk Kamer, tel. 0592-243115

Gezocht: Zangers (mannen/vrouwen) voor in de Jacobuscantorij. Informatie bij Wim Westerman, tel. 0592-785423

Gezocht: Lid (m/v) Werkgroep Duurzame Kerk. Informatie bij Janet van der Weide mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

De werkgroep die bezig is met het nieuwe beleidsplan van onze Jacobuskerkgemeente presenteerde op woensdagavond 6 november jl. de 'bouwstenen' van dit plan. De belangrijkste punten hieruit leest u hieronder;

  • Als KERK bevinden wij ons 'op weg' tussen gedenken en verwachten...
  • De kerkelijke gemeente als een KOEPEL, een HERBERG van Geloof, Hoop en Liefde voor iedereen!
  • De EREDIENST op zondagmorgen: stilte, vormgeving, bezinning, traditie, bezieling, beweging, woord, muziek...
  • Een NETWERK van VRIJWILLIGERS met diverse lijntjes met netwerken in/om het dorp
  • De kerk als ONTMOETINGSPLEK: pastoraat, aandacht, verbinding, saamhorigheid
  • De kerk als ZORGZAME kerk in het diaconaal werk, de GROENE kerk, richting diverse doelgroepen

De werkgroep gaat verder met de uitwerking van de bouwstenen, zal met verschillende werkgroepen nog om tafel gaan en komt later dit seizoen met een verdere uitwerking van het plan.

Wilt u reageren met vragen of ideeën, graag!, dan kan dat door uw reactie te mailen naar de secretaresse van de beleidsplan-groep: Henny Schilstra: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.