De rol van religie in turbulente tijden 

Stijn Fens 2014 foto Jörgen CarisWaar haalt columnist Stijn Fens zijn inspiratie vandaan? Zijn lezing, in de vorm van een vraaggesprek, gaat onder andere over de vraag hoe de journalist als duider van het nieuws positie kiest. Met name rond de vraag hoe de religie eigenlijk omgaat met deze turbulente tijd, waarin onder andere vele aanslagen en oorlogen. Fens zal ook ingaan op de opstelling van de paus daarbij.

Fens (Haarlem,1966, zoon van literator Kees Fens) is redacteur bij het dagblad Trouw en houdt als columnist bij die krant religieuze kwesties tegen het licht. Hij is Vacticaankenner en dat speelt ook vaak een rol in en bij wat hij schrijft. In 2015 was hij één van de vier journalisten die het eerste Nederlandse interview met paus Franciscus maakte. Daarnaast schreef hij boeken over de paus en het Vaticaan. Momenteel werkt hij aan een boek over zijn katholieke wortels. 

Na de pauze bestaat uitgebreid de gelegenheid om met hem van gedachten te wisselen en in discussie te gaan.

Inleiding: Stijn Fens

Datum: zondag 15 april 2018    Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk Rolde    Toegang: € 8,- (incl. koffie/thee)

‘Onze horizon voorbij...’ Programma Oecumenisch Leerhuis 2018  In Assen functioneert al vele jaren ‘Het Oecumenische Leerhuis’. In het begin van elk jaar vinden op zes avonden bijeenkomsten plaats rondom een centraal thema. De eerstvolgende avond is donderdag 25 januari.

 

 

DSC00882

DSC00854

Burgermeester Piet van Dijk opende buiten, temidden van de schapen van de kudde van Balloo, de kerstmarkt 2017 op vrijdag 8 december jl. Eenmaal binnen in de sfeervol ingerichte kerk wilden veel mensen even met de burgermeester kennis maken. De opbrengt van de markt, ruim 2000 euro, gaat naar het project Dorpssoep. De organisatoren en vele vrijwilligers kijken met een goed gevoel terug op deze editie van de kerstmarkt. Kijk voor meer foto's in het fotoboek van deze website!

 

De actie "Kerstcollecte voor Syrische vluchtelingenkinderen' heeft €153,10 opgebracht.

Kleurplaat Thomas Kerst

De tekening van Len Munnik waarover ds. Jan Bos in de kerstdienst sprak, is prachtig ingekleurd door Thomas (5 jaar).

 

DSC00882

DSC00854

Burgermeester Piet van Dijk opende buiten, temidden van de schapen van de kudde van Balloo, de kerstmarkt 2017 op vrijdag 8 december jl. Eenmaal binnen in de sfeervol ingerichte kerk wilden veel mensen even met de burgermeester kennis maken. De opbrengt van de markt, ruim 2000 euro, gaat naar het project Dorpssoep. De organisatoren en vele vrijwilligers kijken met een goed gevoel terug op deze editie van de kerstmarkt. Kijk voor meer foto's in het fotoboek van deze website!

 

Kerstactie ‘Geef hoop aan een kind op de vlucht’

Miljoenen kinderen zijn op de vlucht door oorlog, geweld of honger. Kinderen die zichzelf moeten redden. Soms moederziel alleen. Soms nooit vrede gekend. Daarom komt de kerk in actie. Kerkinactie vraagt de Diaconieën daarom een aantal achtereenvolgende zondagen collectes voor deze kinderen te houden en daar willen we in de Jacobuskerk graag aan voldoen. Het gaat om de collectes op 10 december voor de vluchtelingenkinderen in Griekenland, op 17 december in Libanon en op 24 december in Syrië.

Op weg naar school

Overtollig Kerstpakket ?

Er zijn in Nederland steeds meer mensen voor wie een kerstpakket niet vanzelfsprekend is. Hoe is dat bij u? Misschien krijgt u er wel meer dan één? Maar zo’n overdaad, dat is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn gezinnen waar een kerstpakket meer dan welkom zou zijn. Omdat ze het om een of andere reden niet zo “goed” hebben. Misschien kunt u helpen om deze mensen een kerst te geven die ze bij blijft vanwege “de hulp” van anderen?

De afgelopen jaren zijn gemiddeld 140 pakketten rondgebracht door de gezamenlijke diaconieën in Aa en Hunze in samenwerking met het maatschappelijk werk en vluchtelingenwerk. In de pakketten komen zogenoemde “eerste levensbehoeften” als olie, koffie, thee, maar ook iets extra’s voor de feestdagen. Zo wordt het een pakket waar mensen echt iets aan hebben. Om dit ook dit jaar weer mogelijk te maken willen wij graag ook uw hulp inroepen. Wij willen de pakketten inzamelen en aanvullen met de praktische zaken waar mensen direct behoefte aan hebben. Ook cadeautjes mogen er in blijven zitten. Ook kunt u natuurlijk zelf een pakket(je) samenstellen. U kunt het inleveren bij Theo Borger, Hoofdstraat 14 tel. 06 10 40 76 97, of bij Renate Bolhuis, Rolderdingspillaan 2, tel. 24 23 78.

Als u van te voren belt weet u zeker dat u iemand thuis treft.

Wij zullen er zorg voor dragen dat alles op het juiste adres terechtkomt.

Alvast onze hartelijke dank,

Leden van de Diaconie

Sam’s Kledingactie

Op 4 november tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen inwoners van Rolde weer hun tweedehands kleding en schoenen inleveren bij de Jacobuskerk aan de Kerkbrink 5 te Rolde. Graag in een stevige plasticzak en de schoenen aan elkaar vastgemaakt.

Sam’s kledingactie in Udenhout heeft samen met hulporganisatie Cordaid, een nieuw doel uitgekozen. De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar de slachtoffers van de hongersnood in Zuid Soedan. Samen met Cordaid gaat Sam’s bijna 4000 gezinnen voorzien van een hulppakket. Zo’n pakket bevat vismaterialen, gereedschappen en zaden, zodat de gezinnen zo snel mogelijk weer zelf voor hun voedsel kunnen zorgen.

Eerstvolgende viering