Opschoondag in Rolde: 23 maart

Vanuit de Jacobuskerk in Rolde wordt zaterdag 23 maart meegedaan aan de landelijke opschoondag. Het initiatief voor deelname aan de landelijke opschoondag komt vanuit een gespreksgroep van de Jacobuskerk in Rolde. Vaak ergeren inwoners zich aan zwerfvuil in hun eigen omgeven. Door dit afval gezamenlijk op te ruimen is niet alleen de ergernis weg, ook geef je hiermee een signaal af aan de omgeving. De groep hoopt dat iedereen zich bewust is van zijn eigen gedrag.

Het landelijke thema van de opschoondag is dit jaar ‘Iedereen doet mee’. Jong en oud, van individu tot maatschappelijke organisatie. Meer dan honderdduizend Nederlanders komen in actie voor een schone buurt. Ook in de gemeente Aa en Hunze. Een rol van betekenis spelen tijdens deze grote voorjaarsschoonmaak is eenvoudig én waardevol.

De landelijke opschoondag op zaterdag 23 maart start om 10. 00 uur met koffie in het Tichelhoes aan de Hunebedweg in Rolde. Wethouder Co Lambert zal namens de gemeente Aa en Hunze de aftrap geven. Er zijn hesjes, prikkers en afvalzakken aanwezig. Tot 12.00 uur wordt zwerfvuil opgeruimd rond de Jacobuskerk, Balloo en de oude spoorlijn tussen Rolde en Anderen. Aansluitend is er een gratis vegetarische lunch voor de deelnemers. Om afval te voorkomen, graag een eigen koffie beker en soepkom meenemen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vespers in de Jacobuskerk

In de veertig dagen vóór Pasen zijn er ook dit jaar wekelijkse vespers in het koor van de Jacobuskerk in Rolde. Deze korte bijeenkomsten in de vastentijd zijn bedoeld om samen stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus en bij het lijden van mensen in de wereld. Er zijn lezingen, gebeden, liederen, stilte, een gedicht en muziek. Deze vespers worden net als in voorafgaande jaren in oecumenisch verband voorbereid. Dit jaar zullen de kruiswoorden van Jezus de rode draad zijn. De vespers zijn in het koor van de kerk en beginnen om 19.30 uur. De data: 6,13, 20, 27 maart en 3 en 10 april.

 

wijdekerk kopieDe eerste kerkenraadsvergadering van het nieuwe jaar vond plaats kort na de ophef over de ‘Nashville-verklaring’, waarin orthodoxe christenen uit Amerika beschrijven hoe zij vinden dat christenen om moeten gaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks. De verklaring werd onder andere ondertekend door diverse orthodoxe predikanten en door SGP-voorman Kees van der Staaij. 

In de kerkenraad hebben we gesproken over hoe wij vinden dat de kerk hiermee om moet gaan. Al meteen kwamen we tot de conclusie dat wij geheel anders denken dan de ondertekenaars van de verklaring

Editie 2019: Pelgrimstocht van Vries naar Rolde

Voor de 16-de keer gaan we weer op pad voor een pelgrimage naar de Jacobuskerk in Rolde. Deze keer starten we in Vries, vanuit de Sint-Bonifatiuskerk. Dat doen we op zaterdag 13 april, de dag voor Palmzondag. 

Onderweg wordt er uitleg gegeven over het landschap, zal er worden gezongen, zal er geluisterd worden naar verhalen:  … èn … bovenal is het altijd weer gezellig om samen een stukje op te lopen en met elkaar in gesprek te raken. Een goed gesprek onderweg verkort de weg maar verlengt de herinnering. Noem het maar voortschrijdend inzicht.

Zoals altijd wordt de tocht afgesloten met een vesper in de gastvrije Jacobuskerk. De tocht zal ongeveer 16 kilometer lang zijn. Halverwege zal een 'opstappunt' worden geregeld voor de pelgrims die een halve tocht willen meemaken.

Wat vervoer betreft heeft de ervaring geleerd dat iedereen dat het beste zelf kan regelen: met carpooling-en- meerijden is dat altijd nog gelukt. Er is nog nooit een pelgrim eenzaam achtergebleven.

In het Kerkblad van begin april zult u nog nadere informatie kunnen lezen, over exacte tijdstippen, pauzeplek en opstapplaats. 

We vragen u om u tijdig op te geven bij een van de onderstaande personen.

datum:                       'Palmzaterdag', 13 april 2019

tijd:                             plm. 10.00  - 16.00 uur  

startplek:                   St-Bonifatiuskerk in Vries

kosten:                       vrije collecte (plm €. 4,--)

informatie:                 Cees Hoekstra (0593-592925) 

                                   Joost Toussaint (0592-311917)

                                   Frits de Bos (0592-341747)

images

Op maandag 28 januari a.s. heten we als Jacobuskerk de nieuw-ingekomen leden van harte welkom in de kerk. Er is ruimte voor kennismaking en enkele mensen van de kerkenraad zullen iets vertellen over de gemeente en het gebouw, en willen graag met de nieuwe mensen in gesprek over hun verwachtingen, hun vragen en hun ideeën. Wanneer je je (nog) niet hebt aangemeld als lid, maar wel belangstelling hebt en nieuwsgierig bent, ben je natuurlijk ook van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. De avond begint om 20:00 uur.

Paasgroetenactie [Kerk in Actie en Amnesty] 

Vanuit de Protestantse Kerk in Nederland kunnen gemeenteleden ook dit jaar weer een Paasgroet sturen aan gevangenen in binnen- en buitenland en aan mensen en organisaties van de groetenlijst van Amnesty International. Ook wij doen als gemeente mee aan de Paasgroetenactie. Zondag 24 maart liggen voor en na de dienst de kaarten en adressen klaar. 

De Paasgroet sluit aan bij het veertigdagentijdthema: Een nieuw begin. 

Voor gedetineerden is het bemoedigend als ze kaarten krijgen, zeker als daar ook nog iets persoonlijks op staat. Ook al weet u niet precies wie deze kaart ontvangt, vanwege de privacy, toch mag u ervan overtuigd zijn dat het feit dat er om hen gedacht wordt, de gedetineerden erg goed doet. Ook de mensen en organisaties, die zich inzetten voor mensenrechten wereldwijd, voelen zich altijd gesteund door kaarten en brieven. Het is vaak moeilijk werk van lange adem, als je voortdurend bedreigd wordt. Maar het doet goed als mensen je door een kaart een hart onder de riem steken. 

Wilt u meer weten over de actie, kijk dan op www.kerkinactie.nl/paasgroetenactie.

Ter gelegenheid van de startzondag die we hebben gehouden op zondag 24 september is er door Marijke en Steyn met behulp van een drone een mooie video gemaakt van de Jacobuskerk.

Eerstvolgende viering