film anders jacobuskerk

Zondag 10 februari a.s. is er weer een Zinnige Zondagavond in onze kerk. U bent dan vanaf 19.30 uur van harte welkom om te komen luisteren naar mensen van de TransgenderWerkgroep Groningen. Na de Nashville-verklaring is het extra interessant om van transgenders te horen hoe zij in het leven staan en omgaan met religie en de kerk. Als opstap naar deze avondbijeenkomst zal op zondagmorgen 10 februari, direct ná het koffiedrinken na afloop van de dienst, de korte film Anders vertoond worden. Deze film gaat over transgender-problematiek. De hoofdpersoon Alex worstelt met zijn (of haar?) identiteit. In deze korte film is ook een scene te zien die in de Jacobuskerk is opgenomen. Het is leuk als u op 10 februari na het koffiedrinken dus nog even blijft voor deze filmvertoning. De film duurt ongeveer 20 minuten. Bijzonder om te vermelden is dat de film Anders internationaal al vele prijzen heeft gewonnen. 

images 1

Zondag 10 februari 2019; 'Genderbespiegelingen' door de Transgendergroep Groningen

Hoe is het om je niet thuis te voelen in één van de twee cultureel bepaalde hokjes man of vrouw

En wat komt er op je pad als je besluit je hart te volgen en daarom je lichaam laat aanpassen?

Op deze zinnige zondagavond zijn twee transgenders van de Transgendergroep Groningen te gast. Zij zullen in hun lezing onder meer het begrip “transgender” toelichten, want hieronder valt een heel aantal verschillende uitingen. De Transgendergroep Groningen spant zich in voor de persoonlijke en maatschappelijke emancipatie en sociale acceptatie van transgenders. Uiteraard is er ook volop de gelegenheid vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. 

Datum: zondag 10 februari 2019

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee)

20181225 113246 knuffels

Op Kerstmorgen waren 5 stoelen in onze kerk bezet met knuffels. Op deze manier wil ook de Jacobuskerkgemeente meedoen met de actie van INLIA "Met een lege stoel een kind omarmen", een zichtbaar teken dat op die stoel een van de kinderen had moeten zitten die nu niet voor het kinderpardon in aanmerking komen. Als kerk willen we op deze manier blijk geven van onze betrokkenheid bij deze kinderen. Meer informatie over deze actie kunt u lezen op de website van de Stichting Inlia.

images

Op maandag 28 januari a.s. heten we als Jacobuskerk de nieuw-ingekomen leden van harte welkom in de kerk. Er is ruimte voor kennismaking en enkele mensen van de kerkenraad zullen iets vertellen over de gemeente en het gebouw, en willen graag met de nieuwe mensen in gesprek over hun verwachtingen, hun vragen en hun ideeën. Wanneer je je (nog) niet hebt aangemeld als lid, maar wel belangstelling hebt en nieuwsgierig bent, ben je natuurlijk ook van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. De avond begint om 20:00 uur.

Blik naar buiten Assen 24 januari 2019 kopie

Op donderdagavond 24 januari ( van 19:30-22:00 uur) organiseert de PKN een Missionair Event in de Bron in Assen; een bijeenkomst met inspirerende lokale sprekers en praktijkverhalen.

Hoe zijn we als kerk van betekenis in een veranderende samenleving, waarin het niet vanzelfsprekend is dat mensen geloven of naar de kerk gaan? Hoe houd je als kerk de blik naar buiten en ben je niet alleen gefocust op interne zaken? Hoe kunnen we relevant blijven als kerk, ook door middel van kleine initiatieven?

De Protestantse Kerk nodigt u, gemeenteleden en belangstellenden, van harte uit voor deze bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst staat de lokale situatie in dorp of wijk centraal. Classispredikant ds Jan Hommes leidt het thema in: ‘Van binnen naar buiten’, open kerk zijn voor stad en dorp. Keuzes in de missionair-diaconale strategie´. Na de drie workshops reageert Jolanda Tuma als ambassadeur van de dorpskerkenbeweging.

In het tweede deel van het programma brengen we drie praktijkverhalen in beeld. De verhalen komen vanuit gemeenten in de regio en zijn bedoeld om te inspireren. In kleine groepen luisteren we 10 minuten en aansluitend is er ruimte om vragen te stellen.  

  1. ´Missionair in de stad´ door Bert Altena, missionair predikant van PG Assen

  2. ´Wat mooi dat de kerk dit doet!´, door Jan Bos, predikant van PG Rolde

  3. ‘Het uitgangspunt is het bekendmaken van de blijde boodschap’  door Jan van der Heide, kerkenraadslid van PG Gieterveen


Tijdens het programma is er ruimte voor onderling gesprek en vragen. Met een hapje en een drankje na afloop. De toegang is vrij. Meldt u aan door te mailen naar Burret Olde, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag voor maandag 15 januari 2019 in verband met de catering. Bij vragen kunt u ook bellen naar (030) 880 18 80.
  

image.png

Dat we blij zijn met onze kerk is natuurlijk logisch. Het is een fijne plek waar we als gemeente samen kerk kunnen zijn, maar de kerk zelf is ook een plaatje. Een nachtje sneeuw en "onze" fotograaf is er snel bij... Deze foto is het resultaat (foto: Steyn van Antwerpen)

GOEDE DOELEN KERSTMARKT ROLDE OP 14 DECEMBER

Vrijdag 14 december is het weer zover, dan wordt in Rolde de inmiddels traditionele Goede Doelen Kerstmarkt van de Stichting Behoud Rolder Kerk (SBRK) gehouden. Dit jaar zal burgemeester Ton Baas de kerstmarkt feestelijk openen. Hij zal rond 16.00 uur op een bijzondere manier bij de Jacobuskerk arriveren en daarna iedereen uitnodigen de gezellige Goede Doelen Kerstmarkt te bezoeken. Kinderen zijn van harte welkom voor een speciale wedstrijd: ‘Wie maakt de mooiste KERSTCUPCAKE van Rolde?'

De bezoekers –ieder jaar enkele honderden- steunen met hun aankopen in de vele kraampjes en in het markt-café het onderhoud van het monumentale kerkgebouw. De helft van de opbrengst van de kerstmarkt is hiervoor bestemd. 

De andere vijftig procent gaat naar een jaarlijks wisselend goed doel. Dit jaar is dat de Stichting Penduka, een niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie, die zich inzet voor vrouwen in Namibië. Zo geeft Penduka renteloze leningen en helpt ze vrouwen leningen te krijgen, bijvoorbeeld voor studie, rijbewijs of het kopen van een huis. Penduka helpt moeders bij het betalen van schoolgeld voor hun kinderen in het geval zij zelf niet in staat zijn deze te betalen. 

De sfeervolle Goede Doelen Kerstmarkt in de Jacobuskerk aan de Kerkbrink in Rolde duurt tot 21.00 uur

kerstmarkt 2018 A4 poster zonder snijtekens kopie

Eerstvolgende viering